De witvoorhoofdmees is een zangvogel uit de familie van de echte mezen.  Ze komen enkel voor op de Filipijnen.  Mannetjes en vrouwtjes lijken sterk op elkaar en zijn ongeveer even groot.  Er bestaan verschillende ondersoorten van die op andere eilanden van de Filipijnen voorkomen.  Ook verschillen ze van elkaar door de witte band over de vleugels.  Hun veren zijn bruin tot zwart gekleurd met een glanzende bovenkant.  De vogels vallen op door de witte vlek voor de ogen, de nek en achter de oren. 

De vogeltjes worden ongeveer 13 centimeter groot met de staart inbegrepen.  Ze leven in bossen en bosranden tot 1000 meter hoogte.  Je vindt ze alleen of in groepjes in de toppen van de bomen.  Hun nest maken ze in een holle boom.