De tweekleurige mees is een kleine zangvogel uit de familie van de echte mezen.  Ze komen voor in Noord-Amerika.  Hun veren zijn bovenaan grijs en de buik is wit.  Ook het gezicht is wit met een grijze kuif op de kop.  Ze leven in bossen, tuinen en parken.  Tijdens de winter trekken ze meer naar het warmere zuiden van de Verenigde Staten. 

Hun voedsel zoeken ze op takken en op de grond waar ze vooral insecten, rupsen, zaden, noten en bessen eten.  Ze slaan vaak voedsel op voor later.  Het zijn nieuwsgierige vogeltjes die tot op de vensterbanken van de mensen durven komen om binnen te gluren. 

Het nest bouwen ze in een gat in een boom, een oud nest van een specht of een nestkastje.  Hierin leggen ze plukken haar van bijvoorbeeld honden.  De eitjes zijn crème kleurig met bruine en paarse vlekjes.