De rouwmees is een zangvogel uit de familie van de echte mezen.  Ze komen voor in het zuidoosten van Europa tot aan het Midden-Oosten.  Ze worden ongeveer 14 centimeter groot en zijn te vergelijken met een koolmees.  Het kapje op de kop is donker bruingrijs.  Aan hun keel hebben ze ook een befje en hun wangen zijn wit van kleur. 

Er bestaan 5 ondersoorten die allen op verschillende plaatsen voorkomen.  Ze leven in boomgaarden, wijngaarden parken en loofbossen.  In Turkije leven ze in naaldbossen op hoogten boven de 2 duizend meter.