De carolinamees is een kleine zangvogel uit de familie van de echte mezen.  De vogeltjes broeden in grote delen van de Verenigde Staten.  Je herkent ze aan hun zwarte kap en befje met twee witte wangen.  Onderaan zijn de veren wit met roestbruin aan de zijkanten.  Hun rug is grijs en de snavel in kort en donker.  Hun staart is vrij lang. 

Deze soort lijkt op de Amerikaanse matkop, maar je herkent goed het verschil in het geluid dat ze maken.  Ze worden ongeveer 13 centimeter grooten zijn net als andere mzen echte acrobaten.  Ze leven insecten en zaden en bessen.  als de winters te streng zijn, dan trekken ze naar het zuiden waar het iets minder koud is.  Deze soort kan de temperatuur van zijn lichaam verlagen en in een soort winterslaap gaan.  Zo kunnen ze ook erg koude winters doorstaan. 

Hun nest wordt gebouwd in een holle boom die vooraf door een specht is uitgehakt.  Daarin wordt een nest in de vorm van een kom gemaakt.  Hierin leggen ze gras, mos en veertjes.  De vrouwtjes leggen er 6 tot 8 eieren in.