De bruinkopmees is een zangvogel uit de familie van de echte mezen.  Ze worden 12 tot 13 centimeter groot en hebben een witte buik en kop, met een bruine mantel en blauwgrijze vleugels en poten.  Aan de zijkant zitten roestbruine veren.  De vogeltjes lijken goed op de matkop en de glanskop, twee andere zangvogeltjes.  Ze leven van insecten en zaden.  Hun nest maken ze in verlaten holen van spechten.  Als het hout van de stam niet te hard is, dan vergroot het vogeltje zijn nest.  Daarin leggen ze 6 tot 10 witte eitjes met bruinrode vlekken.  Na 15 dagen broeden, komen de jongen uit.  Mannetjes helpen mee met het zoeken naar voedsel en het groot brengen van de kleintjes.

Je vindt deze mezen van ScandinaviŽ tot het noorden van Rusland en Noord-Amerika.  Als het in de winter te koud wordt zakken ze een beetje af naar het zuiden.  Ze leven tussen de naaldbomen die begroeid zijn met mossen.  Ook langs riviertjes merk je de vogeltjes op. 

Omdat ze op zoveel verschillende plaatsen voorkomen, staan de bruinkopmezen niet op de rode lijst.