Het dubbelbandzandhoen is een vogel uit de orde van de zandhoenders.  Het zijn vogels die vooral op de bodem leven.  Ze komen voor in de zuidelijke landen van Afrika zoals NamibiŽ, Zambia, Malawi en Mozambique.  Het zijn mollige vogels met een kop die op een duif lijkt.  De veren zijn lichtbruin met donkere en witte vlekken.  Op het voorhoofd lopen twee opvallende zwart-witte banden.  Rond  het oog zit een gele rand.  Het mannetje herken je aan zijn oranje snavel.  Vrouwtjes zijn kleiner en saaier van kleur. 

De vogels komen voor in laag gras langs wegen en paden.  Ze houden van de jonge grassen die in verbrande vlaktes terug beginnen te groeien.  Ze leven van de zaden van acacia's, rode erwten en doornappels. 

Bij het paren loopt het mannetje rondedansjes met zijn snavel en staart in de lucht rond het vrouwtjes.  Het nest is gewoon een ondiep kuiltje in het zand bekleed met wat droog gras.  Het zit vaak verstopt tussen hoger gras of onder een struik.  Daarin leggen ze 2 tot 3 eieren die tot 24 dagen worden bebroed.  Na een maand zijn ze volgroeid en verlaten het nest.  Dan kunnen ze ook al vliegen.  De vogels leven soms met 5 dieren samen.  In de ochtend zoeken ze zaden of vruchten op, terwijl ze tegen de middag vaak bij waterplaatsen te vinden zijn.