Het bont zandhoen is een vogel uit de orde van de zandhoenders.  Het is een plompe vogel die zo groot is als een duif met een kleine kop en korte pootjes.  Rond het oog is de huid geel.  De wangen en de keel zijn lichtgrijs.  Het verenkleed is lichtbruin met donkere vlekken en witte spikkels.  Ze worden tot 25 centimeter groot.  Vrouwtjes worden iets kleiner. 

Je vindt deze zandhoenders in Angola, Botswana, Zambia, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika.  Ze hebben geen vaste plaats, maar verhuizen mee waar water en zaden te vinden zijn.  Het zit vaak verstopt tussen het gras.  Hun nest maken ze in een ondiep kuiltje op de bodem.  Het zit vaak verborgen tussen de struiken.  Het is bekleed met dor gras en heeft meestal 2 tot 3 eieren.  Beide ouders broeden de eieren uit.  De kuikens verlaten dadelijk het nest als ze kunnen vliegen.  De ouders brengen water naar hun jongen door hun veren nat te maken.  De jongen drinken van deze natte veren.