uilen sakervalk

soort

                                        de sakervalk
start  >  vogels  >  valken en caracara's  >  valken  >  sakervalk                                                          Saker Falcon - Falco cherrug

 

 

De sakervalk is een vrij grote valk die voorkomt van het oosten van Europa tot het noorden van China.  Bovenaan zijn ze bruin met een lichtere kop en een fijne baardstreep.  Onderaan zijn ze lichter gekleurd met donkere strepen.  Ze worden 45 tot 55 centimeter groot en voeden zich met kleine zoogdieren zoals grondeekhoorns, muizen en kleine reptielen. 

Het nest wordt gebouwd in de spleet van een klif of in het oude nest van andere vogels.  Zowel het mannetje als het vrouwtje broeden de meestal 4 rood gevlekte eieren uit.  In de winter trekken ze meer naar het zuiden richting Afrika.  Siberische valken trekken soms ook richting EthiopiŽ of Soedan. 

Er bestaan 4 ondersoorten van de sakervalk. Hierdoor is de soort niet echt bedreigd.  Toch gaat vooral in Europa het leefgebied van de vogels achteruit.  Steppen verdwijnen en worden omgebouwd tot akkers.  In het Midden-Oosten worden vele valken gevangen om te worden verkocht. 

 

foto's : szczepanek,pestana