uilen caracara

familie

                        de caracara's

start  >  vogels  >  valken en caracara's  >  caracara's                                                                                       Caracaras

  

Caracara's zijn roofvogels die behoren tot de valkachtigen.  Je vindt ze in Amerika en zijn grote vogels tot 60 centimeter groot en vleugels tot 130 centimeter breed.  Hun gezicht heeft geen veren en ze hebben een sterke snavel.  Ze eten vlees maar ook vruchten.  Hun lange poten vallen op en zijn oranje gekleurd.  De bekendste soort is de kuifcaracara. 

Er zijn 11 soorten caracara's die op vele verschillende plaatsen leven.  In de tropische bossen, hoog in de bergen van de Andes, op de rotsen van eilanden en op open laaglanden waar het tussen het vee rondvliegt.  De vogels zijn erg slim.  Meestal vullen ze hun dag met scharrelen naar voedsel en dode dieren.  Ze eten reptielen, amfibieŽn en kleine vogels.  Kuifcaracara's die rond boerderijen leven, eten ook insecten en larven of vallen jong vee aan.  Daarom werd de guadeloupecaracara door de mens uitgeroeid omdat hij te lastig werd. 

Hoewel ze sterk verschillen van de valken, zijn ze toch familie van elkaar.  Caracara's bouwen hun nest hoog in een boom of op rotsranden.  Kuifcaracara's bouwen hun nest soms boven op een grote cactus of gewoon op de grond. 

 

foto's : mauli, naturespicsonline, doug janson, gnu free, garvie

soorten caracara's :

  • geelkopcaracara
  • chimango
  • witkeelcaracara
  • falklandcaracara
  • lelcaracara
  • andescaracara