uilen kuifcaracara

soort

                                    de kuifcaracara
start  >  vogels  >  valken en caracara's  >  caracara's  >  kuifcaracara                               Southern Crested Caracara - Caracara plancus

 

 

De kuifcaracara is een roofvogel uit de familie van de caracara's.  Ze komen voor van de Verenigde Staten tot in Zuid-Amerika.  Hun veren zijn donkerbruin met een witte hals en kop.  De staart, de borst en de vleugels hebben witte banden.  Hun kop is oranje aan de snavel met een zwarte kap.  Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit.  Ze worden 50 tot 60 centimeter groot en met de vleugels gespreid tot 130 centimeter breed. 

De vogels houden van graslanden en akkers meestal op de laaglanden.  Het zijn dieren die alles eten wat er voor hen komt.  Van aas tot levende prooien zoals knaagdieren, jonge vogels, schildpadden, hagedissen, kikkers, wormen, eieren en insecten.  Als de prooi te groot is, werken de kuifcaracara's samen om het grote dier te verslinden.  Dat kunnen ook dieren zijn die door auto's zijn aangereden of grote vissen die aanspoelen op het strand. 

 

 

Met zijn lange poten kan hij goed lopen en rennen.  Je ziet ze soms naar voedsel scharrelen of prooien van andere dieren afnemen.  Tussen de bladeren zoeken ze wel eens naar kleine diertjes om op te eten.  Tijdens de nacht jagen ze op kikkers in ondiep water.  In de lucht zweven de caracara's niet op de warme lucht zoals de gieren.  Maar ze slaan met de vleugels zodat ze vlugger bij hun prooi zijn.  De haaksnavel gebruiken ze om prooien open te scheuren. 

Bij het paren durven de mannetjes elkaar wel eens aanvallen in de lucht.  De winnaar paart met het vrouwtje en samen maken ze een nest van dunne takken, mest en veren.  Daarin leggen ze 2 tot 3 eieren die na 30 dagen uitkomen.  8 weken later verlaten de jongen al het nest. 

foto's : argerich, dario sanchez, slamova