verreaux-oehoe

soort

                                    de verreaux' oehoe
start  >  vogels  >  uilen  >  uilen  >  oehoes  >  verreaux' oehoe                verreaux' eagle-owl - milky eagle owl - giant eagle owl - bibo lacteus  

 

  

De verreaux' oehoe is een soort uil die voorkomt in delen van Afrika.  Vaak op plaatsen waar veel acacia's staan in open streken en savannes.  Ze worden tot 65 centimeter groot, wat vrij groot is voor Afrikaanse uilen.  Het zijn dan ook de grootste van Afrika.  Hun veren zijn grijsbruin bovenaan en onderaan wit met een fijne streep.  Opvallend is dat de ogen bovenaan oranje zijn.  Als de uil zijn ogen sluit, is dat goed te zien. 

Zijn prooien zijn vooral slangen en hagedissen.  Broeden gebeurt in holtes van dikke bomen of in verlaten nesten zoals dat van de palmgier.  Omdat ze op vele plaatsen voorkomen is de soort niet echt bedreigd.  Een andere naam voor deze soort is de melkwitte ooruil, wat natuurlijk met hun kleur te maken heeft.

 

foto's : frederic salein, gnu free, chris gladis