velduil

soort

                                     de velduil
start  >  vogels  >  uilen  >  uilen  >  velduil                                                                                     Short-eared Owl - Asio flammeus

 

 

De velduil is een soort uil waarvan de veertjes op hun kop lijken op de oren van zoogdieren.  De vogels komen bij ons voor in Europa, AziŽ en Amerika.  Ze leven bij moerassen, graslanden en op akkers en velden van boeren.  De vogels worden tot 38 centimeter groot en leven vooral overdag en meestal op de grond.  Daar maken ze ook hun nest, dus niet in de bomen.  De velduil zoekt zijn prooi vanuit de lucht en jaagt vooral op kleine knaagdiertjes zoals muizen.  In ons land zie je deze uil niet zo meer zo vaak.  Als de winters te streng waren, zag je dat de velduilen ook in aantal verminderden.  Maar als er een goed muizenjaar was, zag je het aantal weer toenemen. 

De velduilen die je bij ons ziet, kunnen ook uilen zijn die uit koudere landen komen om bij ons te overwinteren. 

 

foto's : gnu free, steve garvie, rodolphe