steenuil

soort

                                             de steenuil
start  >  vogels  >  uilen  >  uilen  >  steenuil                                                                                      Little Owl - Athene noctua

 

 

De steenuil is een kleine uilensoort die opvalt door zijn gele ogen en een witte streep aan zijn wenkbrauwen.  Het is de kleinste uil die in onze streken leeft met een lijfje dat maar 22 centimeter groot is.  Zijn kop is plat en de veren zijn bovenaan bruin met lichte vlekken.  De vogels broeden in grote delen van Europa, Noord-Afrika en het midden van Azië.  Je vindt ze op weiden, tussen fruitbomen of in oude schuurtjes.  Tussen de bloemen op de weide vinden de steenuilen veel muizen en regenwormen.  Het nest maken ze in gaten van knotwilgen of in schuurtjes.  Ze zitten ook vaak verstopt in hagen of houtstapels. 

Het zijn uilen die ook overdag gaan jagen.  Bij een wandeling kan je ze zien zitten op knotwilgen of paaltjes die rond een wei staan.  Maar je moet goed kijken, want hij is vrij klein zodat hij minder opvalt.  Je kan ze wel goed horen, want ze kunnen veel lawaai maken.  Vooral in de winter hoor je ze roepen.  Het klinkt als een gekef. 

De uilen lusten vooral muizen, regenwormen, kevers, andere insecten en kikkers.  Erg grote prooien vangt hij niet, omdat het zelf maar een kleine vogel is.  Een rat is al echt groot voor deze uil, maar het gebeurt soms.  Ze jagen door te gluren van op een paaltje, al vliegend in de lucht of al stappend en rennend over de grond.  In onze streken gaat het vrij goed met de steenuil en is hij niet echt bedreigd.  Toch verdwijnen er vaak oude schuren of knotwilgen die voor de steenuil belangrijke broedplaatsen zijn. 

 

foto's : trebola, rasbak, arturo nikolai, durzan cirano