De Amerikaanse oehoe is een uilensoort die over gans Amerika voorkomt.  Ze meten ongeveer 40 tot 55 centimeter en is daarbij een van grootste uilensoorten.  Zoals alle uilen gaan ze tijdens de nacht op jacht naar zoogdieren, vogels, reptielen en andere dieren.  Soms eten ze grote insecten, skunks, konijnen en ruigpoothoenders.  Als nest gebruiken ze vaak een verlaten nest van een buizerd.  Maar ook grote boomholtes of bouwwerken van mensen worden gebruikt als nestplaats. 

Deze vogel is op een groot aantal plaatsen te vinden van lage bossen tot bergbossen, savannes, akkers en soms in kleinere steden.