andestinamoe

soort

                                         de andestinamoe
start  >  vogels  >  tinamoes  >  andestinamoe                                                                      andean tinamou - nothoprocta pentlandii   

 

  

De andestinamoe is een soort vogel uit de orde van de tinamoes.  Ze worden ongeveer 27 centimeter groot en zijn grijsbruin geveerd met witte en zwarte tekeningen.  De pootjes zijn geel.  Het zijn schuwe vogels die je meestal op de grond ziet dicht bij rotsen en verstopt onder lage struiken.  Ze voeden zich met zaden en vruchten die ze op de grond vinden.  Maar ook larven van insecten, gerst en aardappelen lusten ze wel. 

Na het paren, bouwt het mannetje een nest voor het vrouwtje.  Daarin legt zij 12 tot 15 eieren die het mannetje ook uitbroedt.  En zelfs voor de jongen zorgt hij later ook.  Je vindt deze soort in de Andes van Zuid-Amerika. 

Daat vind je verschillende ondersoorten verspreid over enkele landen. 

 

foto's : jensen, charlwood