De roodpootgent is een zeevogel die behoort tot de familie van de genten.  Ze vallen op door hun felrode poten en zwemvliezen en hun blauwe snavel.  Ze worden 65 tot 80 centimeter groot en tot 140 centimeter breed met de vleugels gespreid.  Zo behoren ze tot de kleinste genten.  De veren zijn wit met zwarte pennen, maar er zijn ook vogels die lichtgrijs tot bruin van kleur zijn. 

De vogels voeden zich met vissen en andere zeedieren.  In een duikvlucht worden ze in de zee gevangen.  Broeden doen ze op rotseilandjes in de tropische zeeėn.  Er bestaan 3 ondersoorten die voorkomen in verschillende delen van de oceanen.  Zo leven er waarschijnlijk tot een miljoen vogels.  Dus bedreigd is de soort echt niet.