De dwergaalscholver is een soort aalscholver die ongeveer 45 tot 60 centimeter groot wordt.  Ze zijn twee maal zo klein als een gewone aalscholver.  Met de vleugels gespreid zijn ze tot 80 centimeter breed.  Ze hebben een zwart verenkleed met een donkerbruine kop.  Ze leven van vis die ze al duikend vangen.  Terwijl ze onder water peddelen, speuren ze de bodem af naar iets lekkers. 

De vogels broeden in de bomen of in het riet langs de waterkant.  Ze komen in grote kolonies voor van soms wel honderden vogels.  Hun eieren zijn groenachtig wit.  De jonge vogels verlaten het nest al nog voor ze kunnen vliegen.  Je vindt ze van het oosten van AziŽ tot het noorden van Afrika.  Ook in het oosten en zuiden van Europa komen ze wel eens voor.  Daar vliegen ze langs vijvers en meren.