wulp

soort

                                                de wulp
start  >  vogels  >  steltlopers  strandlopers en snippen  >  wulp                                                Eurasian Curlew - Numenius arquata

 

 

De wulp is een mooie vogel die je in ons land wel tegenkomt.   De meest gekende wulp is de regenwulp.  Ze worden niet erg groot, maar een halve meter.  Dat is flink wat kleiner dan de gewone wulp.  In de winter trekken ze naar de warme landen zoals Spanje en Portugal.  Maar het duurt wat eer ze wegtrekken.  Ze kunnen wel tegen een beetje vorst.  Ze zijn grijs van kleur en hebben donkere strepen en vlekken.  De snavel is zeer lang en naar beneden gebogen en ze hebben ook vrij lange poten.

De roep van de wulp is een zeer luid.  In de broedtijd lijkt het meer op gezang met luide en hoge tonen.  Het mannetje maakt in de broedtijd meerdere kuiltjes om als nest te dienen.  Het vrouwtje kiest één van deze kuiltjes en bekleedt het met gras.  De vogels keren jaren achter elkaar terug naar hetzelfde broedgebied. 

 

 

Wulpen broeden op vele open plaatsen van graslanden, duinen, akkers en heidevelden.  Het liefst broeden ze in het gras.  Na de broedperiode zoeken de wulpen in groepen naar eten langs de kust en in het binnenland op weilanden.

Het voedsel van de regenwulp bestaat vooral uit wormen en insecten die met de lange snavel uit de grond worden gehaald.  Ook in ondiep water doet de snavel uitstekend dienst om voedsel te pakken.


foto's : neil philips, solar97, polarit, aviceda