De houtsnip is soort steltloper uit de familie van de snippen.  Op de rug zijn ze roestbruin en zwart gevlekt terwijl ze onderaan lichtbruin zijn van kleur.  De snavel is zeer lang en recht.  De vogels worden33 tot 38 centimeter groot en behoren tot de grootste snippen die in onze streken voorkomen.  Toch zal je ze moeilijk kunnen spotten omdat ze erg schuw zijn.  Bij gevaar zullen ze ook erg lang blijven zitten om dan plots weg te schieten.  Enkel als ze broeden hoor je ze iets vaker. 

De vogels voeden zich met insecten, wormen, rupsen en sprinkhanen.  In onze streken vind je de houtsnippen het ganse jaar door.  In de winter komen er zelfs grote groepen bij van uit het noorden van Europa.  Houtsnippen vind je meer in bossen dan bij plassen of beken.  Hun nest is een gewoon kuiltje op de bodem bekleed met wat mos.  Vaak bouwen ze het tegen een struik of een boomstam.  In het nest leggen ze tot 4 eitjes die bruin gevlekt zijn. 

In WalloniŽ mag er op houtsnippen worden gejaagd, maar niet meer in Vlaanderen en Nederland.