De rosse franjepoot is een soort steltloper uit de familie van de snipachtigen.  In de zomer herken je deze vogels aan hun bruinrode veren, witte wangen en zwarte kap.  Mannetjes hebben  witte zijkanten.  Hun snavel is dik en geel met een zwarte punt.  De vogels broeden in IJsland, Groenland, Canada en het noorden van Rusland.  Ze houden van hoge en koude gebieden bij de kus en bij waterpoelen.  Hun nest ligt op natte grond tussen lage begroeiing.  Het zijn de mannetjes die de eieren uitbroeden en voor de jongen zorgen. 

De franjepoten leven van insecten, larven, plankton en zaden.  Bij ons is hij weinig te zien.  Soms zie je hem als doortrekker of als wintergast langs onze kust.  Het aantal rosse franjepoten daalt, maar ze staan niet op de rode lijst.