De vorkstaartplevier is een steltloper die behoort tot de familie van de vorkstaartplevieren.  Ze worden 24 tot 28 centimeter groot en tot 70 centimeter met de vleugels gespreid.  Deze soort lijkt goed op een stern.  De vleugels zijn bovenaan grijsbruin met zwarte slagpennen.  Onderaan hebben ze lichtere kleuren met een opvallende lichte vlek en zwart randje onder de snavel. 

Deze soort komt voor van Portugal tot Midden-AziŽ.  Overwinteren doen ze in het noorden van Afrika.  Broeden doen ze in vlakke open plaatsen met steppen en oevers.  Ook gewone kale vlakten kent hun voorkeur.  Maar ze gaan wel op zoek naar voedsel langs de kusten of rijstvelden. 

Er bestaan 4 ondersoorten van de vorkstaartplevier.  Bij ons zijn ze dwaalgast en maar heel zelden te zien.  Door het verlies aan leefgebied gaat hun aantal achteruit.