De strandplevier is een steltloper uit de familie van de plevieren.  Ze worden 15 tot 17 centimeter groot met een grijsbruine rug en een vuilwitte buik.  De poten zijn vrij lang en ze hebben een lange zwarte snavel.  De kop is wit gekleurd.  Mannetjes herken je aan de rode kruin en de zwarte vlek om het oog.  Ze voeden zich met insecten, spinnen, wormen, slakken en kreeftjes.  In hun nest leggen ze tot 4 bruin gevlekte eieren. 

De vogels komen voor op steppes en langs kusten van Europa en AziŽ.  Op die zandstranden broeden de strandplevieren.  Er bestaan 4 ondersoorten die op verschillende plaatsen voorkomen.  Ook bij ons vind je de strandplevieren in de broedtijd.  Maar in de winter trekken ze naar het zuiden.  Toch gaat het aantal koppeltjes dat bij ons broedt sterk achteruit.  Daarom is de soort hier sterk bedreigd.  In andere landen komen ze nog in ruime aantallen voor.