grote jager

soort

                                         de grote jager
start  >  vogels  >  steltlopers  jagers  >  grote jager                                                     Great Skua - Stercorarius skua-Bonxie

 

  

De grote jager is een steltloper uit de familie van de jagers.  Ze worden ook wel roofmeeuwen genoemd en hebben bruine veren.  Ze doen soms denken aan buizerds, maar zijn geen echte roofvogels.  Het zijn wel rovers die andere vogels zoals meeuwen achtervolgen om hun prooi af te pakken.  Soms doden ze zelfs meeuwen om aan voedsel te komen.  De grote jagers komen voor op eilanden in Noord-Europa en IJsland.  Het zijn grote zeevogels die 50 tot 58 centimeter groot worden en tot 140 centimeter breed met de vleugels gespreid.  Volwassen vogels hebben een zwarte pet op.  De staart is kort en stomp.  Het geluid dat ze maken lijkt op hard kwaken. 

De vogels broeden op rotsachtige eilandjes in nesten van gras gemaakt.  Daarin leggen ze 2 olijfbruine eieren.  Net als bij andere jagers zullen ze aanvallen als er een indringer in de buurt komt.  Ook mensen durven ze aanvallen.  Zelf leven ze van vis, eieren, andere zeevogels, aas, afval, konijnen en soms bessen.  De vis wordt vaak gestolen van andere zeevogels zoals de meeuwen en sternen.  Ze twijfelen er niet aan om hen te doden en zo de vis af te pakken.  Ze worden wel eens echte piraten van de zee genoemd. 

Jonge jagers worden in hun nest aangevallen door ratten, katten of poolvossen.  Volwassen jagers hebben vijanden als de zeearend en soms ook de orka. 

 

foto's : naturephoto, grosset, bohdal, bruenken