papegaaiduiker

soort

                                          de papegaaiduiker
start  >  vogels  >  steltlopers  alkachtigen  >  papegaaiduiker                            Fratercula arctica - atlantic puffin - common puffin

 

  

De papegaaiduiker is een opvallende vogel uit de familie van de alkachtigen.  Ze hebben zwart-witte veren en een opvallende fel gekleurde snavel.  Hierop zitten allerlei plaatjes die op het eind van de zomer los komen.  Hij wordt wel eens de clown van de zeevogels genoemd omdat ze er zo gek uitzien en ook zo raar stappen.  De vogels worden tot 34 centimeter groot en tot 60 centimeter als hun vleugels gespreid zijn.  Ze leven van vis die ze al duikend vangen.  de plaatjes aan hun snavel kunnen hierbij soms lastig zijn.  Maar de papegaaiduiker kan ze met een nagel van de poot los trekken. 

De vogels komen voor in het noorden van de Atlantische Oceaan.  Daar broeden ze in zelf gegraven holen op steile rotsen aan de kust.  De ganse winter blijven ze in open zee ver weg van de kust.  Het gebeurt wel eens dat ze op bezoek komen in ons land, maar dat gebeurt weinig.  De grootste groep zeevogels leeft in IJsland, maar ook kleinere groepen in Schotland, Ierland, Groenland, Noorwegen en Noord-Amerika.  In de winter zie je ze meer rond de Middellandse Zee. 

 

 

Het broeden gebeurt in grote groepen van wel duizenden vogels.  In de kliffen langs de rotsen graven ze nestgangen die tot 2 meter diep kunnen zijn.  Op het eind zit een ondiep kuiltje met veertjes en planten waarin meestal maar één ei ligt.  Het zijn witte eieren met lichtbruine vlekjes.  De jongen worden gevoed met kleine visjes.  Als de ouders gaan jagen ver op zee, kunnen ze verschillende visjes tegelijk met hun bek vast houden.  De ouders stoppen plots met het voeden van de jongen.  Als die dan zo hongerig worden, komen ze vanzelf een kijkje nemen uit de nestgang en vliegen weg.  Mantelmeeuwen liggen dan op de loer om de kleintjes op te eten. 

Het aantal gaat sterk achteruit door de vervuiling van de oceanen.  Olie en afval blijven aan hun veren kleven en ze verdrinken.  er zijn ook landen waar er op deze vogels wordt gejaagd.  Het vlees wordt verkocht en opgegeten. 

foto's : marcia rules,