De neushoornalk is een zeevogel uit de familie van de alkachtigen en dichte familie van de papegaaiduiker.  Soms worden ze ook neushoornpapegaaiduiker genoemd.  Ze leven in het noorden van de Stille Oceaan van Japan en Noord-Korea tot aan Alaska en Noord-Amerika.  Ze voeden zich met kleine vissen, krill en inktvissen.  Hierbij kunnen ze tot meer dan 50 meter diep duiken en wel 2 minuten onder water blijven.  De hoornachtige uitstulping op de snavel is enkel bij de broedende volwassen vogels te zien.  Ieder jaar wordt hij groter en groter. 

De veren zijn oranjebruin van kleur met bovenaan donkere en onderaan lichtere kleuren.  Broedende vogels hebben boven de ogen witte pluimen.  Mannetjes worden ook groter dan vrouwtjes.  Hun nesten graven ze in de grond of in grotten of holtes tot 5 meter diep.  Vaak is er een lichte helling zodat ze makkelijker kunnen opstijgen of landen bij hun nest.  Want de neushoornalk is een slechte vlieger. 

De jongen worden vaak 's nachts gevoed omdat overdag te veel vijanden zoals meeuwen op de loer liggen om de jongen te vangen.