grote bonte specht

soort

                                 de grote bonte specht
start  >  vogels  >  spechtvogels  >  spechten  >  grote bonte specht                           Great Spotted Woodpecker - Dendrocopos major

 

 

De grote bonte specht is een soort specht die in onze streken wel voorkomt.  Ze zijn ongeveer 25 centimeter lang en zijn zwart bovenaan en wit onderaan.  Er zitten ook witte vlekken op zijn schouders.  De onderbuik is rood van kleur.  De poten en de snavel zijn grijs.  De mannetjes hebben een rode vlek op het achterhoofd.  Vrouwtjes zijn helemaal zwart bovenaan hun kop.  De vogels leven van insecten; zoals larven van kevers.  Die halen ze vanonder de schors van bomen.  Verder lusten ze ook noten, bessen en zaden.  Ze kunnen denappels in een gat van een boom stoppen.  Dat gat hakken ze zelf uit de schors. 

De dieren hebben ook een vijand : de halsbandparkiet.  Deze vogel verjaagt de spechten uit hun holen.  De parkieten komen eigenlijk uit India, maar zijn hier bij ons ontsnapt en paren er lustig op los.  Toch gaat het vrij goed met de grote bonte specht.  Het aantal stijgt de laatste jaren sterk.  Wat ze vooral bekend maakt, is het hakken in de bomen.  Dat doen ze om een nest te maken.  Het gebeurt in zacht hout.  Meestal maakt hij verschillende holen en kiest achteraf het beste hol er uit.  Daarin leggen ze 4 tot 6 witte eitjes. 

De vogels komen voor over heel Europa en het noorden van AziŽ.  Ze broeden in alle soorten bossen, maar ook in parken, tuinen en zelfs in de stad.  De specht is eigenlijk een beetje schuw, maar als je geluk hebt, durft hij wel eens op je voederplankje zitten. 

foto's : franz xaver, marek szczepanek