baardvogels

familie

                   de baardvogels

start  >  vogels  >  spechtvogels  >  baardvogels                                                                      American barbets - capitonidae

  

Baardvogels zijn vogels die behoren tot de groep van de spechtvogels.  Samen met de toekans en de spechten vormen ze een familie vogels.  Ze zijn fel gekleurd en hebben een kort lijfje.  Net als de specht vliegen ze in golfjes door de lucht.  Hun naam kregen ze door de stijve borstels die aan het begin van hun snavel zitten.  De kleinste baardvogels zijn amper 9 centimeter groot en de grootste kan tot ruim 30 centimeter worden.  Je vindt deze vogels in Zuid-Amerika, Afrika en Azië.  Daar leven ze tussen de groene bladeren van de oerwouden en aan de rand van de bossen.  Je zal deze vogels heel weinig op de grond zien.  Meestal moet je ze in de bomen gaan zoeken.  Daar lusten ze vooral vijgen, papaja's en bessen, maar ook termieten, sprinkhanen en gekko's. 

Als er veel vruchten aan de bomen te vinden zijn, zal je ook veel baardvogels samen zien zitten.  Elke soort is te herkennen aan zijn aparte roep.  Ze herhalen vaak één letter heel hard.  Hun nest maken ze in bomen, stronken of in de grond.  In de grond hebben deze nesten soms meer dan één ingang en worden door beide ouders hard aan gewerkt.  De ingang van een boomnest is geboord aan de onderkant van een tak. De vogels hangen bij het hakken in de boom en boren met veel geduld met hun stompe snavel in het zachte hout. 

In het nest worden ongeveer 2 tot 5 eieren gelegd.  Na ongeveer 15 dagen komen de jongen naakt en blind op de wereld.  Je kan de baardvogels in grote vogelkooien houden.  Maar dat mogen geen houten kooien zijn, want die bijten ze in de kortste keren helemaal stuk. 

 

foto's : ana agreda, jm garg, pieterdebie, doug janson

soorten baardvogels :

  • roodkopbaardvogel
  • gordelbaardvogel
  • witrugbaardvogel