De Afrikaanse zwaluwstaartwouw is een roofvogel uit de familie van de sperwers en haviken.  Tijdens het vliegen lijken ze goed op zwaluwen omdat hun staart ook gevorkt is.  De vogels komen voor in Afrika boven de evenaar.  Ze worden tot 30 centimeter lang en worden met de vleugels gespreid tot 78 centimeter lang.  De vogels lijken ook op een stern omdat de bovenkant zilvergrijs is.  Hun gezicht is wit van kleur met een rood gekleurd oog.  De wouwen jagen op insecten en spinnen, maar ook hagedissen en knaagdieren.  In de lucht kunnen ze bidden zoals de torenvalk om daarna te duiken en de prooi te bemachtigen. 

Het broeden en jagen gebeurt in groepjes.  Je vindt ze op savannes en steppen.  Na bosbranden vind je ze terug omdat ze dan met velen de insecten proberen te vangen die weg vluchten van het vuur.  Door gebruik van gif door de mensen gaat het stilaan achteruit met deze soort wouw.  Maar de vogels staan nog niet op de rode lijst.