wespendief

soort

                                   de wespendief
start  >  vogels  >  roofvogels  >  sperwerachtigen  >  wespendieven  >  wespendief                European Honey Buzzard - Pernis apivorus

 

 

De wespendief is een roofvogel uit de familie van de sperwers.   Wespendieven komen in de zomer in een groot deel van Europa minder en minder voor, waaronder ook soms in Nederland en BelgiŽ.  De vogel overwintert in West-Afrika, meestal in Nigeria.
Hij eet vooral larven, poppen, volwassen wespen, bijen, hommels.  Soms eet hij ook reptielen en andere insecten.

Hij wordt een halve meter hoog met een breedte van de vleugels van anderhalve meter.  Hij verschilt met de buizerd door zijn langere en smallere vleugels en nek, en kleinere staartkop.  Zijn verenkleed is donkerbruin, soms geheel bruin of wit met een kop die meer grijs is.  Broeden doet hij in open bossen.  
Ze volgen insecten naar hun nest die dan door hen uitgegraven worden.  Soms vangen ze de insecten in de vlucht.

 

foto's : radomil, rainer altenkamp, robert dietrich