Amerikaanse sperwer

soort

                                    de Amerikaanse sperwer
start  >  vogels  >  roofvogels  >  sperwerachtigen  sperwers  >  Amerikaanse sperwer                                                      Sharp-shinned Hawk - Accipiter striatus

 

 

De Amerikaanse sperwer is een roofvogel die behoort tot de haviken en de sperwers.  De vogels komen voor in heel Amerika van het noorden tot het zuiden.  Je vindt ze in loofbossen, regenwouden, graslanden en naaldbossen van aan de kust tot op 4 duizend meter hoogte.  Het zijn de kleinste sperwers uit Amerika.  ze worden tot 30 centimeter groot en met de vleugels gespreid tot 55 centimeter breed.  De vrouwtjes worden iets groter dan de mannetjes.  Hun vleugels zijn kort en breed en de staart eindigt vierkant en lang.  Hij is zwart en grijs geringd.  De ogen zijn oranje tot rood gekleurd.  Bij de jongen zijn die geel van kleur. 

Het jagen gebeurt tussen dichte begroeiing waar ze tussen vliegen.  Dat is niet altijd even veilig voor de sperwer.  Meestal zijn het mussen, vinken, mezen en lijsters die verrast worden.  Vrouwtjes kiezen ook grotere prooien.  De prooien worden ook volledig gepluimd voor ze worden op gegeten.  Het gebeurt niet gauw maar ze eten ook knaagdieren, hagedissen, kikkers, slangen of grote insecten. 

Het nest wordt hoog in een dichte boom gebouwd.  Daarin leggen ze 3 tot 8 eieren.  Omdat de eieren zo'n mooie kleuren hebben, worden ze vaak gepakt door mensen die ze verzamelen.  Na ongeveer 20 dagen komen de jongen uit.  Het mannetje zorgt voor voedsel terwijl het vrouwtje broedt.  De jongen vallen ook ten prooi van grotere roofvogels.

 

foto's : flickr, john avise, berardi