steppekiekendief

soort

                                   de steppekiekendief
start  >  vogels  >  roofvogels  >  sperwerachtigen  >  kiekendieven  >  steppekiekendief         pale - pallid harrier - circus macrourus  

 

 

De steppekiekendief is een roofvogel die behoort tot de kiekendieven.  Ze broeden in het zuidoosten van Europa en het midden van Azi.  De vogels worden ongeveer 40 tot 50 centimeter groot met ruim n meter met de vleugels gespreid.  Ze verschillen maar licht van de grauwe en de blauwe kiekendief.  Je herkent ze aan de opvallende ring rond de hals. 

In de winter trekken ze naar Afrika, India en het Verre Oosten.  Daar leven ze in open streken, halfwoestijnen en steppes.  In onze streken kwamen ze zo'n 25 jaar geleden af en toe eens voor als dwaalgast.  Maar nu zijn ze steeds vaker te spotten.  Ze staan daarom ook niet meer op de rode lijst van bedreigde vogels.  Men denkt dat er nog meer dan 10 duizend vogels in de natuur voorkomen. 

 

foto's : peltomaki