kuifhavik

soort

                                   de kuifhavik
start  >  vogels  >  roofvogels  >  sperwerachtigen  >  haviken  >  kuifhavik                                crested goshawk - accipiter trivirgatus 

 

 

De kuifhavik is een roofvogel uit het geslacht van de haviken.  Ze hebben grijsbruine veren met op de kop een kuif.  De vleugels zijn kort en breed en de staart is vrij lang.  Ze worden 30 tot 46 centimeter groot, waarbij vrouwtjes veel groter zijn dan mannetjes.  Mannetjes hebben een donkerbruine kroon, een grijze kop en zwarte strepen aan de keel, borst en buik.  Vrouwtjes zijn meer bruin van kleur op kop en borst. 

De vogels komen voor in India, Sri Lanka, IndonesiŽ en de Filipijnen.  Daar leven ze op de laaglanden en niet in de bergen.  Ze jagen op vogels, kleine zoogdieren en reptielen.  Hun nest wordt gemaakt van takken waarin ze 2 tot 3 eieren leggen. 

 

foto's : alnus, charles lam