kapgier

soort

                                   de kapgier
start  >  vogels  >  roofvogels  >  sperwerachtigen  >  gieren  >  kapgier                              Hooded Vulture - Necrosyrtes monachus

 

 

De kapgier is een soort gier die behoort tot de sperwerachtigen en voorkomt in Afrika.  Ze leven en nestelen in bomen, vaak in palmen.  In dat nest wordt maar één ei gelegd.  Maar er kunnen verschillende nesten samen aangetroffen worden.  Echt groot zijn deze gieren niet en worden 60 tot 70 centimeter groot.  Hun vleugels gespreid raken tot 160 centimeter breed.  De veren zijn donkerbruin en de vleugels breed. 

Zoals alle gieren is de kapgier een aaseter en leven ze van dode dieren en afval dat ze op de savanne vinden.  Vaak leven ze ook in de buurt van mensen en gaan daar tussen hun afval snuffelen zoals in slachthuizen of op stortplaatsen.  Ze zijn dus helemaal niet bang van mensen en worden door de mensen met rust gelaten omdat ze al het afval opruimen.  Maar als ze op hun nest gestoord worden, roepen ze het luid uit. 

De vogels hebben een kale kop met een grijze kap erop.  Vandaar waarschijnlijk de naam die hij kreeg.  De dieren zijn zeldzamer dan eerst gedacht en daarom staan ze nu op de rode lijst. 

 

foto's :gabriel buissart, macaskill,