wouwen

geslacht

                                       de wouwen
start  >  vogels  >  roofvogels  >  sperwerachtigen  >  wouwen                                                                                 kites

 

 

De wouw is een roofvogel uit de familie van de arenden.   Een volwassen vogel is meer dan een halve meter hoog.   Het uiterlijk lijkt op dat van de buizerd, maar de vogel heeft een gevorkte staart.  Je kan hem herkennen door zijn grote witte vlek onder aan zijn vleugels.     De roofvogel jaagt op kleine en middelgrote zoogdieren en vogels, maar kan ook prooien van andere roofvogels afpakken.  Daarnaast is de wouw een aaseter.  Bij ons vind je twee soorten wouwen : de rode wouw en de zwarte wouw.   De rode wouw vliegt liefst in open gebieden om te jagen.  Een nest maken en broeden doet hij wel in het bos.  Dat nest kan wel een meter breed zijn.  Daar hoog in de boom vinden ze het echt niet leuk als ze gestoord worden.  Het vrouwtje is ook een pak groter dan het mannetje.  Ze blijven hun ganse leven samen.  De zwarte wouw is donkerder van kleur dan de rode wouw.

 

 

De prooi die ze vangen, wordt aan de klauwen weggedragen en tijdens de vlucht opgegeten.  De zwarte wouw wordt vaak cirkelend boven meren gezien, waar hij jacht maakt op vis.   De vogels verblijven bij ons niet vaak, maar ze gebruiken ons land meer om door te trekken.   Bij ons staat de vogel wel op de rode lijst.

foto's : thomas kraft, r altenkamp

soorten wouwen :