De jakhalsbuizerd is een Afrikaanse roofvogel die 45 tot 55 centimeter groot wordt.  Ze komen voor op savannes en in de bergen.  Hun rug en bovenkant is zwart met een witte onderkant.  De naam kregen ze door de vreemde van de vogels die lijkt op het geschreeuw van jakhalzen.  Vooral tijdens de paartijd hoor je ze veel lawaai maken. 

Hun nest dat tot één meter breed is, wordt gebouwd op rotsen of in bomen en wordt elk jaar opnieuw gebruikt.  Hierin legt het vrouwtje tot 2 eieren, waarbij het mannetje mee helpt door voedsel aan te brengen.  Na 40 dagen komen de jongen uit het ei en na nog eens 50 dagen vliegen ze uit.  Ze blijven dan nog een tijdje bij de ouders rondhangen. 

De buizerds leven van kleine zoogdieren, slangen, hagedissen, kleine vogels, insecten en aas.