galapagosbuizerd

soort

                                   de galapagosbuizerd
start  >  vogels  >  roofvogels  sperwerachtigen  >  buizerds  >  galapagosbuizerd               Galapagos Hawk - Buteo galapagoensis

 

 

De galapagosbuizerd is een roofvogel uit het geslacht van de buizerds.  Het zijn middelgrote vogels die ongeveer 55 centimeter groot worden en tot 120 centimeter breed met de vleugels gespreid.  Hun veren zijn zwart tot bruinzwart waarbij de kroon donkerder is dan de veren op de rug.  De veren op de buik zijn lichter bruin, grijs en bruingeel van kleur.  De dekveren op de staart zijn wit gekleurd en op de staart zitten smalle zwarte strepen. 

Prooien worden tijdens het vliegen gegrepen door zacht op de lucht te glijden en dan de prooi te overrompelen.  Het zijn vooral kleine zoogdieren, vogels, insecten en reptielen die worden gegrepen.  Vooreerst durven ze wel een tijdje bidden in de lucht voor ze aanvallen.  In hun nest legt het vrouwtje 1 ei dat tot 4 maanden bij het nest blijft. 

Deze soort is de enige roofvogel die op de Galapagoseilanden leeft.  Omdat ze weinig schuw zijn, worden ze stilaan bedreigd en staan ze op de rode lijst van bedreigde diersoorten. 

 

foto's : hans stieglitz, gnu fr, poelking,