De zeearend wordt ook gewoon de Europese zeearend genoemd en is de grootste arend van Europa.  Ze kunnen 70 tot 90 centimeter groot worden en met de vleugels gespreid tot 250 centimeter breed.  De vogels kunnen 20 jaar oud worden.  Omdat ze zo brede vleugels hebben worden ze wel eens de vliegende deur genoemd.  De snavel is geel gekleurd en de staart wit.  Die wordt pas wit bij het ouder worden. 

Tot hun prooien behoren de meerkoeten, eenden, vissen en aas.  Vaak stelen ze dat van andere roofvogels.  Vijanden tussen de dieren hebben ze niet.  Enkel de mens vormt wel een bedreiging.  Hun nest bouwen ze hoog in een boom bij een moeras of langs steile rotsen.  Ze broeden vaak rustig naast elkaar en kunnen elkaar vlot verdragen.  In het nest worden tot 3 jongen groot gebracht. 

Je vond de arenden vroeger over gans Europa, maar nu zijn ze niet meer te zien in het zuiden en midden van Europa.  Toch gaat hun aantal stilaan terug naar omhoog.  Er bestaan twee ondersoorten : eentje die enkel voorkomt in Groenland en de andere van Europa tot India en China.