De wurgarend is een soort arend die voorkomt in Zuid-Amerika en sterk lijkt op de harpij.  Ze zijn wel wat kleiner en worden 80 tot 90 centimeter groot.  Ook de poten en klauwen zijn iets kleiner dan die van de harpij.  Hun kop heeft grijs-zwarte veren en de rest van het lichaam is donkergrijs tot bruinzwart van kleur.  Op de staart zitten grijs-witte banden.  Ook hebben ze een kuif die ze recht kunnen zetten. 

De vogels komen voor in de regenwouden van Guatemala tot ArgentiniŽ.  Daar leven ze op vochtige plaatsen langs rivieren en de kust.  De dieren kunnen lang zonder te bewegen in de top van een boom zitten in afwachting van een prooi.  Dat zijn vooral apen, opossums, vogels.

Er zijn niet erg veel wurgarenden nog in leven.  Dat komt omdat vaak hun prooien al door mensen worden gedood door de jacht.  De volwassen dieren vinden niet genoeg voedsel meer.  Ook de ontbossingen spelen een belangrijke rol.  Zo wordt het aantal wurgarenden geschat op duizend tot 7 duizend vogels.