Australische dwergarend

soort

                             de Australische dwergarend
start  >  vogels  >  roofvogels  >  sperwerachtigen  >  arenden  >  Australische dwergarend           little eagle - hierraaetus morphnoides 

 

 

De Australische dwergarend is een kleine soort arend die voorkomt in Australië en ongeveer 50 centimeter groot wordt.  Ze zijn zo groot als de slechtvalk.  De vogels leven in open bossen en graslanden, maar komen niet voor in dichte bossen.  De poten zijn bevederd en de staart heeft een vierkante vorm.  Met de vleugels gespreid worden ze tot 120 centimeter breed.  Hun veren zijn licht- tot donkerbruin en veranderen met de leeftijd van de vogels.  Meestal zijn ze lichtbruin met een donkerbruine rug en zwarte strepen op de kop en de nek. 

Het aantal van deze arenden gaat sterk achteruit omdat het aantal konijnen sterk is gedaald.  Maar ook andere knaagdieren en kangoeroes komen minder voor.  Hierdoor vinden de arenden geen prooien meer.  Nu worden er steeds minder broedpaartjes gezien.  De laatste jaren tellen we er maar enkele meer. 

De arenden maken hun nest in de bomen bekleed met bladeren.  Daarin worden één tot twee eieren gelegd.  De vogels leven van levende prooien maar ook van aas.  Het zijn snelle jagers die een flinke duik nemen om hun prooi te pakken.  Naast konijnen worden ook kleine vogels en hagedissen gegeten. 

 

foto's : aviceda, dunis, parkin, ingremeau, kleinert