De Afrikaanse zeearend is een roofvogel met een witte kop en witte staart.  Hij lijkt goed op de Amerikaanse zeearend die op het wapenschild van Amerika staat.  Zijn lijf is bruin en de snavel is geel van kleur.  Hij wordt ongeveer 70 centimeter groot.  Je ziet ze steeds in paren rondvliegen en houden ervan om op een uitstekende tak aan een meer of river te zitten.  Het zijn lawaaierige vogels die je al van ver hoort. 

De vogels leven van vis, maar lusten ook kleine zoogdieren, vogels en zelfs aas.  Je vindt ze vooral in het zuiden van Afrika aan de kant van de Indische Oceaan.