secretarisvogel

familie

                 de secretarisvogels

start  >  vogels  >  roofvogels  >  secretarisvogels                                                      Secretarybird or Secretary Bird - Sagittarius serpentarius

 
 
De secretarisvogel  is een roofvogel, de enige levende van zijn soort.  Deze roofvogel werd vernoemd naar zijn hoofdpluimen die vroeger door de klerken werden gebruikt.

Dit dier leeft op de savannes van Afrika bij de Sahara.  De secretarisvogel heeft lange poten en een grijs met zwart verenkleed.  Van top tot teen meet hij ruim één meter en de breedte van hun vleugels is ongeveer 2 meter.   Zijn prooien bestaan vooral uit slangen, die hij in zijn geheel inslikt.  Ook kleine zoogdieren, andere vogels en reptielen zijn belangrijke lekkernijen van deze vogel.  Sprinkhanen eet hij enkel wanneer er weinig ander voedsel te vinden is.   De vogel kan maar met moeite vliegen.  Toch blijft het heel belangrijk dat hij het kan, want er liggen vele roofdieren op de loer.  Hij vangt zijn prooi door die met zijn lange poten dood te trappen.

 

 

De secretarisvogel maakt een nest in de kruin van een boom wel 3 tot 7 meter boven de grond.  Hij kiest daarvoor een boom uit waarvan de stam omringd is door dichte struiken.  Zowel het mannetje als het wijfje vliegen af en aan met takjes en twijgjes in hun snavel en maken hiervan een vrij plat nest.  Het wijfje legt 2 tot 3 eieren met rode vlekjes, die ze zelf bebroedt.  Het mannetje brengt haar dan geregeld voedsel.  De ouders zorgen samen voor de kuikens.  Na 65 tot 85 dagen kunnen de jonge vogels vliegen.

 

foto's : yoky,  adam woodford, lip kee yap, keven law, auer