geelsnavellepelaar

soort

                                      de geelsnavellepelaar
start  vogels  >  roeipotigen  ibissen en lepelaars  >  geelsnavellepelaar                         Yellow-billed Spoonbill - Platalea flavipes

 

  

De geelsnavellepelaar is een soort lepelaar die voorkomt in het zuidoosten van Australië en soms in Nieuw-Zeeland.  Ze worden ongeveer 90 centimeter groot, hebben witte veren en een gele snavel.  Mannetjes en vrouwtjes hebben hetzelfde verenkleed.  Hun nest maken ze in de bomen, moerassen en in het riet.  Ze komen voor in het ondiepe water van moerassen, maar ook op droge graslanden.  Daar zoeken ze hun voedsel in het water door met de snavel van links naar rechts in het water te vegen.  Eens een prooi gevangen wordt die in één keer ingeslikt.  Ze zoeken overdag maar ook in de nacht naar voedsel vaak na zware regenval.  Dat zijn vooral schaaldieren, maar ook slakken, spinnen en insecten. 

Als er genoeg water in de buurt is, zullen de lepelaars twee keer per jaar broeden.  Het nest is gebouwd van takken en zit in een boom waarvan de onderkant van het nest vaak in het water hangt.  Vaak wordt het nest ook in een rietveld gemaakt.  Ze leggen er 2 tot 4 witte eieren in.  Vaak nestelen ze samen met reigers, aalscholvers en ibissen. 

 

foto's : peter braun,