De Afrikaanse lepelaar is een sierlijke witte vogel met rode poten en een platte snavel zoals alle lepelaars.  Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben dezelfde kleur van veren.  De vogels worden 70 tot 90 centimeter groot.  In het water jagen ze op hun prooien door heen en weer te zwaaien met hun snavel open.  Wanneer een hapje passeert, klappen ze razendsnel hun snavel dicht.  Ze jagen ook vaak in de nacht. 

Je vindt deze vogels in moerassen en stilstaand water in Afrika ten zuiden van de Sahara en op Madagaskar.  Het zijn eigenlijk ook voor de deel trekvogels die in de wintermaanden verder trekken.