grote kuifpingu´n

soort

                                            de grote kuifpingu´n
start  >  vogels  >  pinguins  >  grote kuifpingu´n                                                                                                              Eudyptes sclateri - erect-crested penguin

 

 

De grote kuifpingu´n is een pingu´n die voorkomt op enkele eilanden van Nieuw-Zeeland.  Ze worden tussen 50 en 70 centimeter groot en wegen 3 tot 5 kilogram.  Hun veren zijn blauwzwart achteraan en wit vooraan.  Hun dikke gele wenkbrauw gaat van de ogen tot achter hun kop.  Het eindigt op een grote gele kuif.  Veel is er nog niet geweten van deze pingu´nsoort.  Ze broeden op de rotsen van de eilanden en eten vooral krill. 

Omdat ze maar op twee eilanden broeden zijn ze eigenlijk wel bedreigd.  Er zijn nu ongeveer 150 duizend pingu´ns in het wild over. 

 

Erect-crested Penguin  Eudyptes sclateri

foto's : jg keulemans, lawriem