rotspingu´n

soort

                                            de rotspingu´n
start  >  vogels  >  pingu´ns  >  rotspingu´n                                                                  Eudyptes chrysocome - western rockhopper penguin      

 

 

De rotspingu´n wordt ook wel de rotsspringer of de geelkuifpingu´n genoemd.  Hij is familie van de macaroni-pingu´n.  Ze komen voor in de koude wateren rond Antarctica en de kusten van Zuid-Amerika.  Het is de kleinste kuifpingu´n die er bestaat en wordt ongeveer 50 centimeter groot.  Wat opvalt, is de mooie gele  wenkbrauw die van de ogen tot achter de kop gaat.  Het eindigt in een gele pluim. 

Over de hele wereld broeden er meer dan een miljoen paren.  De grootste groep broedt voor de kusten van ArgentiniŰ.  Ze jagen op krill, pijlinktvis, octopus, weekdieren, plankton en vooral schaaldieren.  Hun naam is ook goed gekozen want je ziet de pingu´ns echt springen op de rotsen.  Andere soorten zullen rond de rotsen stappen of zich laten verder schuiven op hun buik.  Maar de rotspingu´ns zijn echte klimmers die steunend op hun flippers makkelijk hoger klimmen. 

Tijdens het broeden liggen er 2 eieren in het nest.  Maar slechts ÚÚn ei zal bevrucht worden.  De nesten liggen vlak aan het water tot hoger op de rotsen.  Voor de toeristen die vaak in schepen langs de kusten passeren is dit mooi om zien.  De pingu´ns zijn echte acrobaten.

 

foto's : samuel blanc, stan shebs, robert orr,