macaronipingu´n

soort

                                   de macaronipingu´n
start  >  vogels  >  pingu´ns  >  macaronipingu´n                                                                Eudyptes chrysolophus - macaroni penguin

 

 

De macaronipingu´n is een pingu´n die voorkomt op de eilanden rond Antarctica.  Het is de grootste van alle kuifpingu´ns.  Ze jagen op vis en schaaldieren.  Hun veren zijn zwart en wit van kleur met een oranje snavel en oranje poten.  De kuif op zijn kop is donkergeel en groeit tot op zijn voorhoofd.  Er leven meer dan 12 miljoen paren van deze soort. 

Het zijn zeer luide en lawaaierige dieren.  Ze maken hun nest op een kleine helling niet te dicht bij het water.  Vaak zijn er ook andere soorten pingu´ns die er tussen broeden zoals de ezelspingu´ns en de stormbandpingu´ns.  De mannetjes kiezen de nestplaats en bouwen het nest.  Er wordt dan door het wijfje ÚÚn ei gelegd en 6 dagen later een tweede ei.  Het wijfje broedt op het eerste ei en het mannetjes broedt op het tweede ei.  Als de eieren uitkomen, zal het mannetje nog tot drie weken verder blijven broeden.  Het vrouwtje zorgt dat er eten op tafel komt.  Na 65 dagen zullen de kuikens mama en papa verlaten.  De ouders gaan dan allebei het water in om eens goed te eten en komen dan terug op het land om te ruien. 

 

foto's : jerzy strzelecki, tashiya mirando, gouraud, jason auch