koningspingu´n

soort

                                 de koningspingu´n
start  >  vogels  >  pingu´ns  >  koningspingu´n                                                                Aptenodytes patagonicus - king penguin

 

                                              

De koningspingu´n is een pingu´n die voorkomt op de eilanden rond Antarctica.  Ze komen in hele grote kolonies voor.  Na de keizerspingu´n is dit de grootste pingu´nsoort die er bestaat.  Ze zijn allebei wel dichte familie van elkaar.  De dieren jagen op krill, vis en inktvis.  De eieren die de vogels leggen zijn vrij groot en zijn een derde deel van het lichaam van het wijfje.  Het mannetje broedt het ei uit, terwijl het vrouwtje naar zee gaat om eten te zoeken.  De mannetjes blijven achter en verliezen de helft van hun gewicht tijdens het wachten.  Het ei wordt tussen de poten en de huid warm gehouden.  Na 50 dagen zal het ei uitkomen en zorgen beide ouders voor het jong en gaan om de beurt om voedsel.  Toch blijven de jongen soms lange tijd alleen achter in het nest. 

Deze vogels worden ongeveer 90 centimeter groot en zijn wat smaller dan de keizerspingu´n.  Hun rug is grijsblauw, hun buik is wit en de wang heeft een oranje vlek.  Vroeger werd er veel op deze pingu´ns gejaagd en werden ze op vele eilanden uitgeroeid.  Maar nu worden ze niet meer bejaagd en zijn ze terug met vele miljoenen. 

 

foto's : ben tubby, hannes grobe, pismire