keizerspingu´n

soort

                                   de keizerspingu´n
start  >  vogels  >  pingu´ns  >  keizerspingu´n                                                                           Aptenodytes forsteri - emperor penguin

 

 

Er zijn 18 soorten pingu´ns.  De keizerspingu´n is de grootste en de indrukwekkendste.  Hij is ook ÚÚn van de zeldzame pingu´nsoorten die echt aan de Zuidpool leven.  De meeste andere soorten leven op wat minder koude plaatsen.  En ja hoor,  pingu´ns zijn echte vogels !

Voor ons is het heel moeilijk om alle pinguins uit elkaar te houden, maar zelf hebben de pingu´ns daar geen moeite mee.  Elke keizerspingu´n heeft een andere roep, waaraan de anderen hem kunnen herkennen.  Pingu´nkoppels leven soms maandenlang van elkaar gescheiden (tijdens het broedseizoen). Maar ze vinden elkaar makkelijk terug dankzij het 'gezang' dat elk van hen zingt.


 

 

Het zijn uitstekende zwemmers, die onder water precies 'vliegen'.  Hun lievelingsvoedsel is krill  (diertjes die wat op garnalen lijken), vis en kwallen.  Pingu´ns hebben een pak van waterdichte veren en een dikke vetlaag, zodat zij lang onder water blijven zonder kou te krijgen.  Pingu´ns duiken ook als de beste, en de keizerspingu´n is de grootste duikkampioen van allemaal.   Men zag hem al duiken van 382 meter doen.  Dat is hoger dan tien kerken samen.

Keizerspingu´ns zijn de enige pingu´ns die hun eieren leggen en uitbroeden in de koude winter.  In mei leggen de vrouwtjes ÚÚn ei.  Dan duiken ze de zee in en laten het mannetje achter om voor het ei te zorgen.  Niet gemakkelijk hoor.  Negen weken lang bewaart het mannetje het ei onder een huidplooi aan zijn poten.   De mannetjes gaan dicht bij elkaar staan, buik tegen rug, om het zelf niet te koud te krijgen. Tijdens deze periode eten ze helemaal niets: het is dus maar goed dat ze voordien een flinke vetlaag hebben gekweekt!


 

 

Als het ei uitkomt, begint het vrouwtje hen te verzorgen.  Het mannetje is ondertussen flink vermagerd en haast zich naar de zee om te eten.  Het vrouwtje zorgt nog zes weken voor haar jong.  Nadien gaat het jong naarů  de 'crŔche'.   Een hele groep pingu´njongen blijft samen onder het oplettend oog van een aantal volwassen pingu´ns.  In januari zijn de jongen groot genoeg om zichzelf te redden.

De opwarming van de aarde bedreigt ook de pingu´ns: de ijskap smelt, waardoor de vogels soms maar moeilijk een geschikte broedplaats vinden.  Ook de vervuiling speelt een rol.  Giftige stoffen die in zee worden geloosd, komen door de stromingen in het water vaak aan de Zuidpool terecht.  Vissen en andere zeedieren nemen deze stoffen op en sterven.  Of ze worden opgegeten door de pingu´ns.  Er wordt ook te veel gevist op krill en vis, zodat de pingu´ns nog moeilijk eten kunnen vinden.

foto's : michael van woert, josh landis, samuel blanc, laurens, inaglory, ian duffy