adÚliepingu´n

soort

                               de adÚliepingu´n
start  >  vogels  >  pingu´ns  >  adÚliepingu´n                                                                                 Pygoscelis adeliae - adelie penguin

 

 

De adÚliepingu´n is een kleine pingu´nsoort die leeft in Antarctica.  Hun veren zijn zwart en wit.  Ze leven er met meer dan een 2 miljoen paren.  De dieren hebben een kleine snavel en een witte oogring.  Hun veren zijn dikker en de staart is langer.  Om zich op het ijs voort te bewegen, schuiven ze gewoon op hun buik verder.  Met hun flippers duwen ze zich voort.  Het lijkt wel sleetje rijden. 

De dieren worden ongeveer 70 centimeter groot en wegen tot 6 kilogram.  Ze jagen op vis en kreeftachtigen.  Het is het mannetje dat voor zijn vrouwtje een mooi nest maakt.  Het vrouwtje keurt goed terwijl het mannetje zijn bek opricht en geluiden maakt om stoer over te komen.  Vooral het geluid is belangrijk voor het vrouwtje.  Ze luistert goed en kan bij het horen van het geluid nagaan hoe zwaar het mannetje wel is.  Een dikker mannetje is vetter en sterker en kan zo beter voor de eieren zorgen.  Dat is belangrijk als het vrouwtje lang van huis is om voedsel te gaan zoeken.  Het mannetje blijft dan alleen achter om op de eieren te passen.  In het nest legt het vrouwtje 2 eieren die groen en bruin zijn.  Het eerste ei is groter en zwaarder dan het tweede ei.

 

foto's : stan shebs, samuel blanc, mila zinkova