Humboldt pingu´n

soort

                                  de humboldtpingu´n
start  >  vogels  >  pingu´ns  >  humboldtpingu´n                                                                Spheniscus humboldti - humboldt penguin

 

 

De humboldtpingu´n is een soort pingu´n die voorkomt langs de kusten van Peru en Chili.  Niet alle pingu´nsoorten leven dus bij de koude Zuidpool.  Ze broeden in holen of onder grond en leggen in hun nest twee eieren.  Beide ouders broeden de eieren uit in 32 dagen.  Het verenkleed is erg belangrijk als je elke dag het water in moet voor vis te vangen.  Elk jaar gaan de pingu´ns dan ook ruien en krijgen ze nieuwe glanzende veren. 

De naam komt van de ontdekker Alexander Humboldt.  Hij heeft zijn naam aan deze soort pingu´ns gegeven.  Vroeger werd de mest van deze vogels uit het nest gehaald en werden ook vele vogels gedood.  Vogelmest was in die tijd erg belangrijk. 

 

foto's: christian mehlfuhrer,flickr, wilfried wittkowsky